Σήμερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες Γάλλων Αρωματοποιών οι βασικές κατηγορίες των συστατικών των αρωμάτων είναι:
- Εσπερίδες: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από εσπεριδοειδή.
- Φλοράλ: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από διάφορα λουλούδια όπως γιασεμί, τριαντάφυλλο, βιολέτα, νάρκισσο, λεβάντα.
- Φουζέρ: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από ήλεκτρο, βανίλια, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.
- Κύπρος: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από πατσουλι, εξωτικά φρούτα, Θυμάρι, κορίανδρον, κορόμηλο και διάφορες αλδεΰδες παρασκευασμένες με τεχνητό τρόπο.
- Ξυλώδεις: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από κέδρο, πεύκο, σανδαλόξυλο, κανέλα, μυρτιά και άλλες ουσίες που δίνουν στην κατηγορία αυτή συνήθως έντονο πράσινο χρώμα.
- Δέρμα: Προσπαθεί να μιμηθεί την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.
- Ανατολίτικες (Αμπρέ): Ουσίες από ζώα όπως είναι ο μόσχος, ανακατεμένες με ουσίες από άλλες κατηγορίες όπως βανίλια, λάβδανο, μπαχαρικά.
Διάκριση Των Αρωμάτων
Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες:
- Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια και
- στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές.
Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα.