Τα Βασικά Συστατικά Των Αρωμάτων

Σήμερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες Γάλλων Αρωματοποιών οι βασικές κατηγορίες των συστατικών των αρωμάτων είναι:

  • Εσπερίδες: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από εσπεριδοειδή.
  • Φλοράλ: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από διάφορα λουλούδια όπως γιασεμί, τριαντάφυλλο, βιολέτα, νάρκισσο, λεβάντα.
  • Φουζέρ: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από ήλεκτρο, βανίλια, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.
  • Κύπρος: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από πατσουλι, εξωτικά φρούτα, Θυμάρι, κορίανδρον, κορόμηλο και διάφορες αλδεΰδες παρασκευασμένες με τεχνητό τρόπο.
  • Ξυλώδεις: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από κέδρο, πεύκο, σανδαλόξυλο, κανέλα, μυρτιά και άλλες ουσίες που δίνουν στην κατηγορία αυτή συνήθως έντονο πράσινο χρώμα.
  • Δέρμα: Προσπαθεί να μιμηθεί την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.
  • Ανατολίτικες (Αμπρέ): Ουσίες από ζώα όπως είναι ο μόσχος, ανακατεμένες με ουσίες από άλλες κατηγορίες όπως βανίλια, λάβδανο, μπαχαρικά.

Διάκριση Των Αρωμάτων

Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια και
  • στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές.

Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα.